Mikä on verkkotunnus ja miten se toimii?

Verkkotunnus, eli domain, on sähköisen tietoliikenteen kulmakivi jonka avulla verkkopalveluihin voidaan liittää helposti tunnistettava nimi. Se on sähköisten palveluiden osoitekyltti, jonka avulla käyttäjät löytävät perille haluamaansa sijaintiin. Ilman verkkotunnuksia, internetin selailu ja sähköpostin lähetys toimisi ainoastaan IP-osoitteiden avulla, jotka ovat vaikeita muistaa ja helposti väärin kirjoitettavia.

Verkkotunnuksen rekisteröinti tapahtuu välittäjän (registrar) avulla, jonka tehtävä on rekisteröidä ja luovuttaa verkkotunnus asiakkaan käyttöön.

Verkkotunnukset yhdistetään verkkosijainteihin nimipalvelun avulla. Nimipalvelusta käytetään myös nimikettä DNS, eli Domain Name System. Nimipalvelun tehtävä on luoda yhteys verkkotunnuksesta tiettyyn IP-osoitteeseen, esimerkiksi pilvia.com on ohjattu nimipalvelun avulla reitittymään tämän sivuston sisältämälle palvelimelle, jolloin se on helposti lukijan löydettävissä!

Nimipalvelut tarjoavat monimuotoiset tavat reitittää yhden verkkotunnuksen takaa löytyvät palvelut eri sijainteihin, eli yritykseltä löytyvät verkkosivut, verkkokaupat ja sähköpostit voidaan aina tarvittaessa hajauttaa eri palveluntarjoajille tarpeen mukaan. Nimipalveluista vastaa yleensä verkkotunnuksen rekisteröinyt taho, mutta periaatteessa kuka tahansa muu palveluntarjoaja voi myös ottaa nämä palvelut hoidettavakseen.

Kaikki palvelut yhden osoitteen alla

Verkkotunnuksen alle voidaan nimipalveluissa määrittää myös aliverkkotunnuksia (alidomaineja), eli muita sijainteja jotka löytyvät tuon pääverkkotunnuksen alta. Aliverkkotunnus on samanlainen osoite kuin itse pääverkkotunnuskin ja se näkyy osoitteessa pisteellä erotettuna ennen pääverkkotunnusta. Aliverkkotunnuksen avulla yrityksen eri palvelut saadaan saman osoitteen taakse. Aliverkkotunnus voi olla esimerkiksi blog.pilvia.com, jossa “blog” on tämä pilvia.com:n alta löytyvä sijainti.

Sähköinen viestintä alkaa verkkotunnuksesta ja sen oikeaoppinen hyödyntäminen on ensisijaisen tärkeää. Lisää artikkeleita löytyy osoitteesta https://pilvia.com/artikkelit.

Petri Karvinen

Tekninen johtaja

Päivitetty
Jaa tämä artikkeli X (Twitter) | LinkedIn | Facebook
Lue myös nämä artikkelit:

Rautaista osaamista jo vuodesta 2002

Tärkein arvomme luottamus. Haluamme auttaa ja tuoda vahva asiantuntijuutemme asiakkaidemme käyttöön. Annamme asiakkaallemme aikaa keskittyä olennaiseen, kun me huolehdimme, että verkkotunnukset toimivat, tekniset ratkaisut ovat kunnossa ja nettisivut ovat turvassa. Haluamme tuoda asiakkaallemme digitaalista hyvinvointia.

Sami Niemi

Pilvia Oy:n perustaja