Nimipalvelinmuutokset ovat kirurgintarkkaa työtä
Kaikki verkkopalvelut, joissa käytetään omaa verkkotunnusta, vaativat toimiakseen nimipalvelimet. Verkon käyttäjälle nämä palvelut ovat näkymättömissä, mutta verhojen takana näillä on kriittinen rooli sähköisten yhteyksien muodostamisessa.
Nimipalvelimien pääasiallisena tehtävänä on yhdistää verkkotunnuksen nimi IP-osoitteeseen, jonka avulla esimerkiksi käyttäjän verkkoselain osaa ottaa yhteyden oikeaan palvelimeen verkkosivuston lataamiseksi, tai käyttäjälle saapuvat sähköpostit osataan toimittaa oikealle sähköpostipalvelimelle. Ilman nimipalvelimia ei toimi mikään ja tästä syystä niiden huolellinen asettaminen on tärkeää. Nimipalvelimien asetusten muuttaminen, esimerkiksi verkkosivuston siirron takia, on itsessään helppo ja nopea työ, joskin sellainen joka vaatii äärimmäistä tarkkuutta ja huolellisuutta.
Verkkoselaimet ja muut sovellukset hakevat nimipalvelimilta uudet osoitteet ainoastaan tarpeen mukaan, ja tämä tarve on sidottu nykyisiin osoitetietoihin niiden “elinaikana”: ainoastaan kun edellisen tietueen elinaika (TTL, Time-To-Live) tulee täyteen, haetaan uudet tietueet. Tämä elinaika tallentuu maailmalla moneen paikkaan, mukaan lukien loppukäyttäjän selaimeen. Mikäli maailmalle pääsee leviämään virheellinen nimipalvelintieto, voi tilanteesta palautuminen kestää tunteja, ellei jopa päiviä, tuon virheellisen tiedon elinajan takia.
Valmistaudu tuleviin nimipalvelinmuutoksiin hyvissä ajoin
Nimipalvelinmuutoksiin voi varautua etukäteen lyhentämällä tilapäisesti nykyisten tietueiden elinaikaa, jolloin uudet nimipalvelintietueet saadaan leviämään niiden julkaisun yhteydessä nopeammin ja myös virhetilanteesta voidaan palautua helpommin. Muutosten yhteydessä on myös hyvä huomioida, että uusi palvelin on valmiina vastaanottamaan verkkoliikenteen ja että palvelimelta löytyy jo, ainakin mahdollisuuksien mukaan, verkkotunnukselle vaadittavat varmenteet (sertifikaatit) verkkoliikenteen suojaamiseksi.
Nimipalvelut koetaan usein itsestään selväksi osaksi yrityksen verkkopalveluita ja näihin ei monesti siksi kiinnitetä riittävää huomiota ja huolellisuutta niiden tauottoman toiminnan varmistamiseksi. Virheellisestä nimipalvelinasetuksesta johtuen yrityksen sisäiset tai ulkoiset palvelut voivat olla alhaalla pitkäänkin ja syypää tähän voi monesti olla yksinkertainen kirjoitusvirhe. Tarkkaavaisuus ja muutosten huolellinen suunnittelu ovat valttia.
Petri Karvinen
Tekninen johtaja