Vaaroja vanhenevista verkkotunnuksista

Verkkotunnuksia löytyy joka lähtöön ja yrityksellä on monesti käytössä useita verkkotunnuksia erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten mainontaan, viestintään, sisäiseen kommunikaatioon tai maakohtaisiin asetuksiin. Mitä tapahtuu jos jokin näistä jää uusimatta tai joutuu jopa vääriin käsiin?

Tyypillisesti ennen verkkotunnuksen vanhenemista, tunnus laitetaan varoajalle, jolloin se on vielä toimittajasta riippuen noin kuukauden ajan edellisen omistajan uudelleen rekisteröitävissä.

Verkkotunnuksen vanhentuessa välittömänä seurauksena kaikki verkkotunnuksen reitityspalvelut lakkaavat toimimasta. Yrityksen sähköpostit tämän verkkotunnuksen kautta eivät mene perille ja verkkotunnuksen takaa löytyvät sivut tai materiaali ovat tavoittamattomissa ja yrityksen omat palvelut voivat olla alhaalla. Hetkellisestikin alhaalla oleva sähköposti voi johtaa verkkotunnuksen joutumisen lähetyspalveluiden toimituksen estolistalle, josta johtuen verkkotunnuksen uudelleenaktivoinnin jälkeenkin voidaan vielä havaita ongelmia sähköpostien vastaanottamisessa.

Älä päästä ketään viemään verkkotunnustasi

Mikäli verkkotunnuksen varoaika pääsee umpeutumaan, kuka tahansa pystyy rekisteröimään tämän tunnuksen omiin nimiinsä. Omistajuuden vaihduttua verkkotunnuksen takaisinsaaminen uudelta omistajalta on usein kallista ja joskus jopa mahdotonta. Uudella verkkotunnuksen omistajalla on täysi valta verkkotunnuksen reititykseen ja hallinnointiin, joka mahdollistaa muunmuassa verkkotunnuksen taakse tehdyt verkkosivut sekä verkkotunnuksen kautta lähetetyt sähköpostit. Näiden avulla voidaan toteuttaa esim. tietojenkalasteluhuijauksia.

Yhtenä elävän elämän esimerkkinä on tapaus, jossa erään rakennusyrityksen verkkotunnus oli vanhentunut ja toinen taho pääsi ottamaan sen nimiinsä. Harmillisesti tämä väärä taho korvasi heidän sivustonsa kenkäkaupalla ja onnistui tämän nimissä tekemään kauppaa ilman, että alkuperäinen taho huomasi asiaa.

Sähköpostireititystä muuttamalla voi uusi omistaja myös kaapata verkkotunnuksen sähköpostilaatikkoihin saapuvat viestit itselleen, joten asiakkaiden lähettämät viestit päätyvät vääriin käsiin. Mikäli verkkotunnuksen sähköpostia on joskus käytetty jonnekin palveluun kirjautumisessa, voi uusi omistaja myös käyttää salasanan palautuslomakkeita näiden tilien kaappaamiseksi itselleen.

Verkkotunnuksen vanhenemisesta tulee sekä välittömiä että pitkäaikaisia seurauksia, joiden selvittäminen ja korjaaminen on monimutkainen ja mahdollisesti kallis toimenpide. Huolehtikaa verkkotunnuksistanne!

Petri Karvinen

Tekninen johtaja

Päivitetty
Jaa tämä artikkeli X (Twitter) | LinkedIn | Facebook
Lue myös nämä artikkelit:

Rautaista osaamista jo vuodesta 2002

Tärkein arvomme luottamus. Haluamme auttaa ja tuoda vahva asiantuntijuutemme asiakkaidemme käyttöön. Annamme asiakkaallemme aikaa keskittyä olennaiseen, kun me huolehdimme, että verkkotunnukset toimivat, tekniset ratkaisut ovat kunnossa ja nettisivut ovat turvassa. Haluamme tuoda asiakkaallemme digitaalista hyvinvointia.

Sami Niemi

Pilvia Oy:n perustaja