Verkkotunnusten päätteitä on yli tuhat

Verkkotunnusten päätteitä (domain extensions) on nykyään yli tuhat. Perinteisten .com .net -päätteiden ja maakohtaisten kuten .se ja .fi -päätteiden lisäksi viime vuosien aikana on tullut tarkentavia päätteitä kuten .shop ja .work.

Toiminnaltaan kaikki päätteet ovat samanarvoisia. Eksoottinen .bnpparibas pääte toimii teknisesti aivan samalla tavalla kuin kaikille tuttu .com pääte. Eroavaisuuksia tulee kuitenkin saatavuuden, hinnan ja eritoten käytettävyyden kautta. Kaikki päätteet eivät ole vapaasti rekisteröitävissä, uusien päätteiden vapaana olevien verkkotunnusten hintakirjo on laaja ja erikoisella päätellä varustettu verkkotunnus voi olla vaikea ymmärtää.

Maakohtaisten verkkotunnusten (esim .fi ja .se) vaatimuksena voi olla että yritys pitää olla rekisteröity kyseiseen maahan. Esim Norjan .no pääte on tällainen. Verkkotunnusten välittäjät tarjoavat kuitenkin lisämaksusta ko. maahan rekisteröidyn agenttien kautta verkkotunnukset myös ulkomaalaisille.

Uskottavuutta oikealla verkkotunnuksen päätteellä

Uusien päätteiden yleistyminen on ollut verrattain hidasta. .com pääte on edelleen ylivoimaisesti suosituin ja halutuin pääte, eritoten jos yrityksen toiminta on kansainvälistä tai sitä ainakin suunnitellaan. Kakkosena tulee maakohtainen, oman maan pääte, suomalaisilla yrityksillä .fi. Tyypillisesti uutta yritystä tai brändiä luodessa varataan sama nimi useammalla päätteellä, .com ja .fi ja ehkä myös naapurimaan .se-päätteellä. Kansainvälisessä toiminnassa on hyvä huomioida, että verkkotunnuksen päätteellä on väliä yrityksen uskottavuuden kannalta. Esimerkiksi toimittaessa Yhdysvalloissa .com on tuttuudessaan luotettavamman oloinen kuin harvemmin nähty .fi-pääte.

Lisämausteensa tuo erikoismerkkejä sisältävät nimet, kuten ääkköset. Teknisesti tämä on ollut jo pitkää mahdollista ja selaimet sitä hyvin tukevatkin. Kuitenkin esim sähköpostia varten on varata myös nimi ilman ääkkösiä. Tavallisesti jos nimi sisältää ääkkösiä, varataan verkkotunnus ääkkösilla ja ilman, vrt. maijameikalainen.fi ja maijameikäläinen.fi.

Perinteisten päätteiden uusien, vapaana olevien verkkotunnusten hinta välittäjästä riippuen noin muutama kymppi vuodessa. Hinta on sama kaikkien vapaana olevien tunnusten välillä. Uusien päätteiden hinnoittelu on vapaampaa ja ns. premium-domainien hinta vaihtelee myös saman päätteen sisällä riippuen nimestä.

Jos haluttu verkkotunnus on jo varattu, voi nykyiseltä omistajalta kysyä, onko verkkotunnus myytävänä. Tällöin hinta on neuvottelukysymys ja voi olla huomattavasti korkeampi, muutamasta sadasta tuhansiin euroihin, ja siitä ylöspäin, riippuen miten arvokas verkkotunnus myyjän mielestä on.

Yritystä perustettaessa kannattaa varata yritykselle olennaiset verkkotunnukset, josta lisää artikkelissa Verkkotunnusten varaaminen ja niiden fiksu hallinnointi.

Sami Niemi

Toimitusjohtaja

Päivitetty
Jaa tämä artikkeli X (Twitter) | LinkedIn | Facebook
Lue myös nämä artikkelit:

Rautaista osaamista jo vuodesta 2002

Tärkein arvomme luottamus. Haluamme auttaa ja tuoda vahva asiantuntijuutemme asiakkaidemme käyttöön. Annamme asiakkaallemme aikaa keskittyä olennaiseen, kun me huolehdimme, että verkkotunnukset toimivat, tekniset ratkaisut ovat kunnossa ja nettisivut ovat turvassa. Haluamme tuoda asiakkaallemme digitaalista hyvinvointia.

Sami Niemi

Pilvia Oy:n perustaja